Image placeholder

Львів, 30-31 січня 2024 р.

Формування робочих інструментів
для продуктивної розробки стратегій
надання послуг сім’ям ветеранів на рівні громади

Тренінг, орієнтований на представниць регіональних коаліцій за резолюцією 1325, об'єднавши методи відкритого простору та ігрової симуляції, сприяв обміну досвідом та розробці практичних рішень для поліпшення підтримки сімей ветеранів.

Ціль: Розробити ефективні робочі інструменти для стратегічного планування організації системи надання послуг сім’ям ветеранів на рівні громади в умовах обмежених ресурсів.


Результати:

Учасниці змогли обговорити поточні тенденції, актуальні виклики пов'язані наданням послуг сім’ям ветеранів на рівні громади.

Учасниці змоги виявити перспективні напрямки в роботі з сім’ями ветеранів на рівні громади.

Учасниці змогли згенерувати ідеї ініціатив, що ляжуть в основу подальшої їх індивідуальної та спільної діяльності в контексті підходу до розробки стратегій надання послуг сім’ям ветеранів на рівні громади в умовах дефіциту фінансів, кадрів, кваліфікації та низької суспільної довіри до інституцій.

Heading photo

День 1

Відкритий простір

Ключове питання:Яким має бути наш підхід до розробки стратегій надання послуг сім’ям ветеранів на рівні громади в умовах дефіциту фінансів, кадрів, кваліфікації та низької суспільної довіри до інституцій?

Heading photo

День 2

Управлінське ігрове моделювання

за методикою government simulation game (врядувальні симуляційні ігри)

Галерея

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
  • Висновки та рекомендації

    Дводенний тренінг для представників регіональних коаліцій за резолюцією 1325 виявився інноваційним та результативним заходом, спрямованим на розробку стратегій надання послуг сім'ям ветеранів. Об'єднання учасників у відкритому просторі та застосування ігрової симуляції надали можливість не лише обговорити поточні виклики, а й розробити практичні рішення для поліпшення якості підтримки ветеранських сімей.
    Основні тематичні блоки, розглянуті під час тренінгу, включають розвиток Ветеранського Хабу, мобілізацію жінок-ветеранів, економічну безпеку ветеранів та їх родин, реінтеграцію в малих громадах. Запропоновані рекомендації та висновки можна об'єднати навколо ключових підходів, таких як стійка економічна безпека, розвиток людського капіталу, партнерство для змін та поліпшення гендерної рівності.

Розвиток Хабів Ветеранів як системоутворюючих установ на рівні громади по наданню послуг сім’ям ветеранів: 

важливо створити міцну мережу підтримки, яка об'єднує ветеранів та їх сім'ї, забезпечуючи доступ до необхідних ресурсів та послуг.

Реінтеграція та економічна безпека:

потрібно акцентувати увагу на розробці ефективних стратегій для забезпечення економічної безпеки ветеранів, сприяючи їхній реінтеграції в цивільне життя. Важливу роль в цьому процесі належить сприянню розвитку фінансової грамотності ветеранів та їх сімей та пошуку спеціальних, привілейованих можливостей для відкриття нового бізнесу, який засновується ветеранами чи сім’ями полеглих військовослужбовців.

Мобілізація жінок та жінки-ветеранки:

важливо розробити спеціалізовані програми для підтримки жінок-ветеранів, враховуючи їх унікальні потреби та виклики а також випрацювати майданчики для широкого обговорення та випрацювання позицій учасниць коаліції щодо мобілізації жінок.

Підтримка в малих громадах:

необхідно спеціально зосередитися на забезпеченні доступу до послуг та підтримки в малих громадах, де ресурси можуть бути значно більше обмежені аніж у великих містах, які самі по собі володіють широкою інфраструктурою, яка сприяє швидшій реінтеграції ветеранів.

Партнерство та співпраця:

рекомендується зміцнювати партнерські відносини між державними організаціями, неприбутковими установами та приватним сектором для забезпечення кращої координації та ефективності надання послуг. Прикладом вдалого поєднання різних соціальних послуг ветеранам та їхнім сім’ям слугує Львівський Офіс допомоги сім’ям військовослужбовців.

Адаптація до змін:

варто постійно адаптуватися до змінюваних умов та потреб ветеранів, впроваджуючи гнучкі підходи та інноваційні рішення. Тут варто особливо відзначити готовність та відкритість і команд регіональних коаліцій і команди Центру Жіночі Перспективи до впровадження у своїй системній діяльності нових форматів та інноваційних підходів.

Стратегічну сесію для представниць регіональних Коаліцій - 1325 реалізовано ТОВ "Світ Громад" на замовлення Центру "Жіночі перспективи".